Bewegend leren: Maak kennis met CoGMO

Het programma CoGMO is als pilot uitgevoerd om de voorwaarden en effecten te onderzoeken van een training die door middel van bewegen gericht is op de ontwikkeling van executieve, cognitieve, fysieke en sociaal-emotionele vaardigheden bij groep 8 ter voorbereiding op het voortgezet onderwijs.

Wat hebben we gedaan?

Om een succesvolle pilot te draaien, hebben we verschillende stappen uitgevoerd:

STAP 1: We hebben bij 6 basisscholen een eerste pilot gehouden met groepen van 15 leerlingen. Deze pilot voerden we uit op onze eigen locatie. Daaruit bleek dat het vervoer een probleem bleek. Trainingen dicht(er) bij school zijn gewenst. Daarnaast merkten we op dat de fysieke elementen al snel de overhand krijgen.

STAP 2: Bij Kindcentrum Hubertus hebben we 8 pilots uitgevoerd in een lokaal op school. Dit beviel uitstekend. De benodigde ruimte voor 15 kinderen is circa 4m2 per kind en de volgehouden aandachtduur is circa 1 uur. Bij deze pilots was er meer aandacht voor de cognitieve en executieve vaardigheden. Terugkoppeling van de leerkrachten gaf een voorzichtige positieve respons. De vrijkomende gelukshormonen werken stimulerend.

STAP 3: Tot slot hebben we bij ons op locatie geëxperimenteerd met kleine groepen hoogbegaafde leerlingen, die door allerlei redenen niet kunnen aansluiten bij het (reguliere) basisonderwijs. Hier hebben we ongelooflijk positieve reacties van de deelnemers en hun ouders op gehad. Een aantal van hen is bereid daarvoor zelf de kosten te betalen en hun kind met eigen vervoer te brengen en te halen.

De interventie

Bewegen kan, volgens wetenschappelijke inzichten uit de neuropsychologie en sportgeneeskunde, de aanmaak van belangrijke stoffen in de hersenen, zoals neurotransmitters, speciale eiwitten en hormonen, op een duurzame manier stimuleren. Dit helpt bij de groei van nieuwe hersencellen en verbindingen tussen hersencellen, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van cognitieve en uitvoerende vaardigheden.

Door het toevoegen van Exergames (oefeningen in de vorm van een spel), blijft de aandacht langer vastgehouden en blijft men enthousiast. Dit zorgt ervoor dat een deel van de training zelfstandig kan worden uitgevoerd.

Verwachtingen versus uitvoering

De voorbereidingsfase voor het opstarten van deze pilots duurde langer dan verwacht. We merken op dat vooral de follow-up rondom implementatie in het proces veel tijd kost. Dat heeft uiteraard te maken met wanneer deze trainingen kunnen worden ingezet. Aan de andere kant heeft het concept ons gedwongen nog verder te diversifiëren. Daardoor zijn we inmiddels zover dat we voor elke executieve en cognitieve vaardigheden (10-15 combinaties) hebben kunnen doorontwikkelen.

Toekomstverwachtingen

Door de verschillende stappen die we de afgelopen tijd hebben gezet, zien we veel potentie. Aan de andere kant merken we ook op dat we hiervoor ook tijd moeten blijven steken in de doorontwikkeling van het programma.

Een klein overzicht van onze inzichten tot nu toe:

  • Trainingen kunnen gewoon gehouden worden op school, tijdens of na schooltijd.
  • Opgeleide trainers zijn bevoegd om deze trainingen uit te voeren.
  • Langer lopende trajecten (13 weken van 2-3 keer per week) leiden volgens ons tot significatie resultaten, vooral in de executieve vaardigheden.
  • Een bredere uitrol is goed betaalbaar.
  • Combinaties met ‘vroege ochtendtraining’ met of zonder ontbijt is zeer aanlokkelijk en wetenschappelijk onderbouwd.

Meer weten of het programma? Bekijk dan deze video.