
Op woensdagavond 26 maart 2025 kwamen ongeveer 60 leden van “de TSA-familie” bijeen in Station 88 voor het Avondje TSA. De groep bestond uit een mix van sport- en beweegaanbieders, vertegenwoordigers vanuit het onderwijs, zorg en welzijn, leden van de Tilburgse Sportraad en vertegenwoordigers van het Sportbedrijf en gemeente Tilburg. Bijzonder fijn dat ook, met het oog op de 2e editie van het Just Move Festival, cultuur vertegenwoordigd was.
Na een korte plenaire aftrap, vonden er verschillende parallelsessies (3 per ronde) plaats waar de aanwezigen bij een konden sluiten. De volgende vragen stonden tijdens de sessies centraal:
- Hoe kun je van jouw deelname aan het Just Move Festival een succes maken?
- Hoe kan de gemeente de sportverenigingen helpen op weg naar een duurzame sportaccommodatie?
- Team Verenigingsondersteuning is er voor jou!
- Fittere, energiekere en veerkrachtigere medewerkers? Profiteer dan van Tilburg Fit!
- Hoe zet je AI (een kennistool) in om de Tilburger die niet of nauwelijks sport of beweegt te bedienen?
Terugkoppeling per onderwerp
Just Move Festival – Hoe maak jij van jouw deelname een succes?
Na een mooie eerste editie staat op 7 september 2025 de tweede editie van het Just Move Festival alweer voor de deur. Tijdens deze deelsessie stonden we daarom stil bij de vraag: Hoe zorg jij er als sport- en beweegaanbieder nou voor dat je uit dit festival haalt wat je eruit wil halen? Daarvoor moet je eerst een andere vraag stellen: wanneer is het festival voor jou een succes? Voor een aantal aanbieders is dit wanneer er nieuwe leden uit voortkomen, maar voor de meeste aanbieders is dit minder relevant. Het gaat vooral om naamsbekendheid en om het bereiken van specifieke doelgroepen, zoals ouderen of mindervaliden. Kijk hier bijvoorbeeld naar video’s van de Meierijers, TTV Luto én AV Attilla over wat deelname aan het Just Move Festival 2024 hen heeft opgeleverd.
Hoe laat je de Tilburger kennis maken met jouw aanbod tijdens het festival?
Het allerbelangrijkste middel om mensen te laten kennismaken met jouw sport of activiteit blijkt het aanspreken van publiek in het Spoorpark en ze letterlijk aan de hand meenemen om het zelf te gaan proberen. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent om mensen te trekken, het liefst zo groots mogelijk; zet een grote attractie neer, maak herrie, zorg dat er iets gebeurt! Ook demonstratiewedstrijden of optredens kunnen helpen om publiek te trekken. Hiervoor heb je geen grote naam nodig, met het inzetten van familie en vrienden kunnen je hierbij helpen! Daarnaast kan de drempel om mensen aan te spreken/in beweging te zetten verlaagd worden door bijvoorbeeld een fotoboek of video te tonen om de sfeer van jouw vereniging/club te laten zien.
Om meer mensen naar het festival te trekken is het belangrijk om vooraf te communiceren wat er te zien/doen is. Op welke groepen richt je je, welk aanbod is er specifiek voor deze groepen en op welk tijdstip? Probeer deze groepen ook van tevoren actief te bereiken! Deel bijvoorbeeld flyers en posters uit in de buurt en maak duidelijk wat er te zien/doen is wat men écht niet wil missen. Zoals
een wedstrijdje voor alle deelnemers (behaal de hoogste dagscore…), op de foto met een bekende sporter, een recordpoging. Zet ook jouw leden in actie om een vriend(in), familielid, buurman/vrouw mee te nemen. Zij zijn dé ambassadeurs van jouw club.
Tijdens het festival is opvolging ook belangrijk. Er zijn hierbij een aantal ideeën geopperd: een goodie of vaantje voor deelname of een flyer met daarop een aanbod voor een proefles en contactgegevens.
Dit is pas een greep uit de ideeën; wees vooral creatief en denk na over hoe jij zoveel mogelijk mensen naar het festival én naar jouw aanbod trekt! En je kunt je natuurlijk vanaf nu ook gelijk inschrijven via onderstaande knop.
Let op! De deadline voor het aanmelden ligt op 3 mei 2025
Hoe kan de gemeente de sportverenigingen helpen op weg naar een duurzame sportaccommodatie?
Hoofdvraag van de sessie was hoe we als gemeente Tilburg de sportverenigingen het beste kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van hun sportaccommodatie. Aanleiding hiervoor zijn de veranderingen in het landelijke subsidielandschap (BOSA/DUMAVA) en het feit dat de huidige regeling, de mogelijkheid tot een gunstige lening bij het Klimaatfonds, niet veel aangevraagd is. We zijn hierover met elkaar in gesprek gegaan. De belangrijkste punten waren daarbij:
- Er zijn veel verschillende situaties van eigenaarschap bij sportverenigingen, vaak is ook de gemeente (deels) eigenaar van de organisatie. Zekerheid over de toekomst en het eigenaarschap is een voorwaarde voor verenigingen om te durven investeren in duurzaamheid.
- Verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed duurt erg lang.
- Het is voor verenigingen verstandig om te investeren op natuurlijke vervangingsmomenten en passend binnen de exploitatie van de club.
- Een lening wordt gezien als risicovol, hoe gunstig deze ook is. De voorkeur gaat uit naar een subsidie.
- Er liggen kansen om sportclubs als voorbeeld te laten dienen voor particulieren.
- Er is grote behoefte aan maatwerk voor specifieke situaties op sportparken. Daarvoor zijn goede scans en adviezen het belangrijkst. Deze moeten concreet en helder zijn over wat maatregelen opleveren, zowel in geld als in duurzaamheidsimpact.
- De gemeente zou de regie moeten pakken waar te investeren.
- Organisatiekracht van de vereniging is een bepalende factor in het succesvol opzetten van een project.
Het vervolg: Grote dank voor de waardevolle input vanuit de aanwezigen. We nemen alle input mee in de evaluatie van de huidige regeling en de mogelijke uitwerking van een nieuwe richting. In de tussentijd kunnen verenigingen met vragen over duurzaamheid, subsidies en energiescans zich wenden tot Team Verenigingsontwikkeling van het Sportbedrijf wanneer zij in gesprek willen over hun eigen situatie.
Team Verenigingsondersteuning is er voor jou!
We hebben de aanwezigen meegenomen in de uitdagingen waar sportverenigingen in deze tijden tegenaan lopen. Vervolgens hebben we verder ingezoomd op hoe wij als Team VO een ondersteunende rol kunnen spelen voor de sportverenigingen. Zo gaan we samen met de sportverenigingen aan de slag naar toekomstbestendige verenigingen.
Het was mooi om te horen hoe dit verhaal is ontvangen, we tijdens de borrel nog met verschillende partijen over hebben verder gepraat én dat we direct diverse vervolgafspraken hebben mogen maken.
Hoe zet je AI (een kennistool) in om de Tilburger die niet of nauwelijks sport of beweegt te bedienen?
In de TSA Update van 12 december 2024 kon je lezen dat er twee projecten zijn opgepakt rondom het in beweging brengen van de minder actieve Tilburger. Één van deze projecten is een AI Kennis Assistent.
AI Kennis assistent: Het stimuleren van sportdeelname in Tilburg door gerichter inwoners bekend te laten worden met het Tilburgs sportaanbod.
Indicia is bezig met het ontwikkelen van een AI-tool die de Tilburger, maar ook tussenpersonen zoals huisartsen of fysiotherapeuten, helpt bij het vinden van passend beweegaanbod. Deze gepersonaliseerde kennis assistent zal dienen als een digitale informatiebron met alle relevante informatie over de Tilburgse sportaanbieders. Zo worden gebruikers op maat worden en kunnen ze gemakkelijk en snel antwoorden vinden op hun vraag of verzoek.
Door vervolgens een gerichte campagne hieraan te koppelen hopen we ook echt die groep te bereiken, maar ook alle Tilburgers met vragen over beweegaanbod. De eerste conceptversie van deze AI-tool is inmiddels gemaakt en tijdens de TSA bijeenkomst op 26 maart getest tijdens een van de sessies die avond. Hier is waardevolle feedback uitgekomen. Indicia gaat de versie verbeteren en binnenkort gaan we de tool verder testen.
Het doel is dat beide projecten voor de zomervakantie van 2025 zijn afgerond.
Update over het project rondom een community
Het verbinden van de sportgemeenschap: Van idee voor community naar nieuwe beweegconcepten.
Daarnaast hebben we tijdens deze avond ook een terugkoppeling gegeven over een ander project dat loopt rondom het verbinden van de sportgemeenschap. Er is onderzoek gedaan naar de wens om een community neer te zetten waar sportaanbieders en andere partijen elkaar weten te vinden en kennis kunnen delen. Uit de eerste gesprekken bleek dat dat vanuit de sportaanbieders niet de directe behoefte werd gevoeld voor deze nieuwe community. Wél kwamen andere relevante kansen naar voren en daar is vervolgens op doorgepakt.
Middels een zogenoemde moonshot sessie, gehouden door Indicia, is met enkele stakeholders gezocht naar wat er nu echt speelt. Hieruit kwam de volgende vraag naar voren: hoe kunnen we écht bijdragen op het gebied van sport en bewegen in Tilburg, met de focus op het verbinden van de verschillende partijen die als doel hebben om mensen in beweging te brengen?
Er kwam naar voren dat er een uitdaging ligt in het bereiken van de niet-actieve of minder actieve Tilburger, omdat veel niet-sporters ‘onzichtbaar’ zijn. Daarnaast ontbreekt er een goede verbinding tussen de sport en de sociale (zorg) instanties zoals huisartsen, fysio’s en welzijnsorganisaties. Dit wordt als kans gezien: door meer samen te werken kan deze groep beter worden bereikt. Indicia is met deze input aan de slag gegaan en ze zijn met enkele concepten gekomen die deze kans aanpakken. Uiteindelijk zijn er twee concepten gepresenteerd tijdens de TSA bijeenkomst op 26 maart:
- Bewegen op Recept
- De Beweegmarktplaats.
De aanwezigen konden deze avond stemmen op hun favoriete concept. Het meest populaire concept wordt door Indicia verder uitgewerkt tot prototype. 18 mensen hebben hun stem ter plekke uitgebracht, maar we willen graag iedereen de kans geven hun voorkeur door te geven of ons feedback te geven op deze concepten. Stemmen kan via de knop hieronder en is mogelijk tot 14 april 2025. Doe dit vooral, want jouw mening is belangrijk om erachter te komen welk concept het meest kansrijk is.